Διπλοκατοικία Νέαπολη

Specifications

Έτος κατασκευής: 2011
Λοιπές πληροφορίες:

Η οικοδομή στην οδό Κλεάρχου Πατέρα 82 αποτελεί ένα τετραώροφο κτίριο με υπόγειο και φιλοξενεί δύο κατοικίες. Η μεγαλύτερη κατοικία καταλαμβάνει το ισόγειο του κτιρίου και τον πρώτο όροφο και η δεύτερη τον δεύτερο και τέταρτο όροφο. Ο χώρος του υπογείου λειτουργεί με βοηθητική χρήση.

Η κύρια είσοδος της οικοδομής γίνεται από τη νοτιοανατολική πλευρά του οικοπέδου. Τα πλευρικά όρια του κτιρίου ταυτίζονται με τα πλευρικά όρια του οικοπέδου. Στο πίσω μέρος το κτίριο υποχωρεί διατηρώντας την απαραίτητη απόσταση δ και παραχωρώντας στο κτίριο μία πίσω αυλή με χώρο καθιστικού και πρασίνου. Μία παρόμοια υποχώρηση στην νοτιοανατολική πλευρά του οικοπέδου δημιουργεί έναν κεντρικό χώρο στάσης στον νότιο προσανατολισμό και αφήνει μία αυλή στη μπροστινή πλευρά του οικοπέδου, η οποία διαμορφώνεται με χώρους κίνησης, στάσης και χώρο πρασίνου.

Η κατακόρυφη επικοινωνία του κτιρίου πραγματοποιείται με έναν κοινόχρηστο στις δύο κατοικίες πυρήνα, ενώ και οι δύο  κατοικίες που εκτείνονται σε 2 επίπεδα χρησιμοποιούν κ μία δεύτερη εσωτερική «ιδιωτική» σκάλα η καθεμία για την εξυπηρέτησή τους.

Η δυνατότητα φωτισμού του υπογείου με φυσικό τρόπο λόγω της υπερύψωσης του ισογείου επιτρέπει πολλαπλές χρήσεις των χώρων και λειτουργεί ως δεύτερη είσοδος για τις κατοικίες από το υπόγειο χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων.

Η τετραώροφη οικοδομή δημιουργεί μπαλκόνια και ημιυπαίθριους χώρους στις δύο πλευρές του κτιρίου που βοηθούν στην εκτόνωση των κύριων χώρων του σπιτιού και τη καλύτερη διαβίωση.

Η ανάγκη για δύο ανεξάρτητες εισόδους επέβαλλε το κλιμακοστάσιο στη περιορισμένη εμπρόσθια όψη του κτιρίου. Για το λόγο αυτό και ο όγκος του κτίσματος διασπάστηκε ισορροπώντας το περιορισμένο μήκος της όψης.

Κατά το σχεδιασμό έγινε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το κτίριο ως μία ιδιοκτησία μορφολογικά ενώ λειτουργικά εξασφαλίστηκε η ιδιωτικότητα της κάθε κατοικίας.